Heta recept

Om du som vi gillar kryddigt och smakrikt, då har vi några heta recept att prova. Att ge rätterna lite mer sting har blivit lite av vårt signum på Överstekvarn, och här hittar du härliga tips för både vardag och fest. Alla med det där lilla extra som lyfter smakerna ett snäpp till.

Pad thai med gotländskt sting

Pad Thai är en street food-klassiker som går hem hos alla, variera chilistyrkan med hjälp av Chilisås och Habanerosås från Överstekvarn.

Ingredienser:

520 g  Risnudlar
180 g  Böngroddar
200 g  Kycklingfilé
200 g  Stora räkor utan skal
2 st  Salladslök
2 st  Morötter
1 klyfta  Vitlök
2 st  Ägg
1 st  Röd Chili
ca 100 g  Jordnötter
1 kruka  Färsk koriander
1 st  Lime
1 msk  Chiliflakes
ca 3 msk  Rapsolja
1 msk  Överstekvarn Habaneroså

PAD THAISÅS:
1 msk  Överstekvarn Chilisås
1 ½ msk  Fisksås
1 msk  Oystersauce
2 msk  Vatten
1 msk  Risvinäger
2 st  Pressade vitlöksklyftor
1 st  Lime (pressad saft)

TILLAGNING
(ca 4 portioner, tillagningstid ca 45 min)

  1. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen och ställ åt sidan.
  2. Hacka jordnötterna och koriandern.
  3. Rör ihop alla ingredienser till såsen.
  4. Strimla morötter och kycklingen och stek i oljan i en stor stekpanna (eller wokpanna) tills kycklingen fått färg. Tillsätt strimlad salladslök och stek i ca 1 min.
  5. Vispa äggen i en bunke och häll ner i stekpannan under omrörning.
  6. Häll i nudlar, böngroddar, hackad chili och Pad Thaisåsen i stekpannan och blanda   ihop och låt steka i ca 1 min. Låt stekpannan stå kvar på plattan men stäng av värmen.
  7. Hetta upp rapsolja i en mindre stekpanna. Finhacka vitlöken och stek tillsammans med räkorna ett par min. Stänk lite av Habanerosåsen på räkorna och strö ett par nypor hackad koriander och låt steka ytterligare någon minut.
  8. Tillsätt räkorna och toppa med resten av koriandern och chiliflakes.

Klart att servera!

Ställ fram en skål med de hackade jordnötterna och ett fat med limeklytor

TIPS:
Vill du ha en extra kryddig Pad Thai så ställ fram Habanerosåsen och låt dina gäster stänka lite av såsen över maten efter behag. OBS, tänk på att den är stark

Överstekvarns indiska kyckling i ugn

Kryddig och mustig indisk kyckling med smak av vår Rabarberchutney med curry och heta Habanerosås.

Ingredienser:

1 kg  Kycklingfilé
400 g  Passerade tomater
1 dl  Grädde
1 ½ msk  Garam Masala
1 ½ msk  Kycklingfond
1 ½ msk  Överstekvarn Rabarberchutney med curry
1 tsk  Överstekvarn Habanero Chilisås
1 st  Röd paprika
Salt
Svartpeppar

TILLAGNING
(ca 5-6 portioner, tillagningstid ca 45 min)

Sätt ugnen på 225⁰ C

Skär varje kycklingfilé i ca 4 bitar, lägg bitarna i en ugnsfast form och strö över lite salt och peppar.

Vispa ihop passerade tomater, grädde, garam masala, kycklingfond, Chutney och Habanerosås i en skål. Häll såsen över kycklingen och vänd runt kycklingbitarna så att de är täckta av sås.

Skär paprikan i strimlor och lägg ut jämnt över kycklingen och såsen i formen.

Ställ in formen i ugnen och tillaga i ca 30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och såsen har tjocknat lite. Titta till den efter ca 20 minuter och sänk värmen till 200⁰ C om ytan riskerar att bli bränd.

Servera direkt ur formen tillsammans med ris eller klyftpotatis och gärna ugnsbakade haricots verts. Ställ fram Habanero Chilisås och Rabarberchutney med curry på bordet som tillbehör.

Chili con Carne à la Överstekvarn

En smakrik Chili con Carne som vi spetsat till med vara chilisåser från gården.

Ingredienser:

1 kg  Köttfärs
2 medelstora lökar
1 msk  Kummin
1 tsk Kanel
2 köttbuljongtärningar
1 tsk  Svartpeppar
380 g  Svarta bönor (eller blandade bönor)
2 x 400 g  Krossade tomater
2 st  Vitlöksklyftor
1 msk  Matolja
2 msk  Tomatpuré
1/2 dl  Överstekvarn Tacosås
2 tsk  Överstekvarn Habanero Chilisås (eller mer om en hetare rätt önskas)

Till servering
1 dl  Grekisk eller turkisk yoghurt
1-2 msk  Överstekvarn Tacosås
Hackad färsk koriander

TILLAGNING
(ca 5-6 portioner, tillagningstid ca 1,5 tim)

Hacka löken, krossa vitlöken och stek i 1 msk olja på medelhög värme i en rymlig tjockbottnad gryta tills löken är mjuk.

Ta bort löken från grytan och bryn köttfärsen, tillsätt sedan 1 dl vatten och smula ner buljongtärningarna.

Fortfarande på medelhög värme, lägg tillbaka löken i pannan och blanda i spiskummin, kanel och peppar. Koka under omrörning tills det mesta av vattnet har avdunstat.

Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, Överstekvarn TACO-sås och Habanerosås. Skölj bönorna och lägg i grytan.

Låt puttra, med locket på, i minst 40 minuter. Smaka av med salt och mer peppar om det behövs. Strö över hackad färsk koriander före servering.

Rör ihop turkisk eller grekisk yoghurt med Överstekvarn Tacosås i en skål att servera som tillbehör.

Servera med ris, skivad (inlagd eller färsk) jalapeno och riven ost.

Habanero chili chicken

Denna rätt bygger på den härliga marinaden som ger kycklingen den där lite syrliga och heta smaken. Servera med ris eller bara en fräsch sallad.

Ingredienser:

ca 1 kg  Kyckling (lårben eller hel)
1 st  Lime
1 kruka  Koriander
Ris
Sallad
Citronpeppar
Salt

MARINAD
½ dl  Olivolja
½ dl  Rapsolja
1 st  Lime
2 msk  Överstekvarn Chilisås
1 msk  Överstekvarn Habanerosås
1 msk  Överstekvarn Barbecuesås
1 tsk  Chiliflingor (alt. hackad chili)

SÅS
1 dl  Matlagningsyoghurt (10%)
½  Lime (pressad saft)
1 näve  Koriander

TILLAGNING
(4 portioner, tillagningstid ca 1,5 tim)

Börja med marinaden. Häll oliv- och rapsolja i en lite större bunke och blanda ner såserna och chiliflingorna. Pressa i saften ur en lime och rör om.

Lägg i kycklinglåren i marinaden (Har du en hel kyckling så dela upp den genom att skära loss lårben, vingar och bröstet och lägg i marinaden.) Ställ in bunken i kylskåp i ca 30 min.

Gör klart såsen. Häll ner yoghurt i en skål och pressa i saften från en 1/2 lime. Hacka koriandern och blanda ner i såsen och krydda med lite chilisalt med ramslök. Förvara i kylskåp till det är dags att servera.

Sätt ungen på 220 grader.

Lägg kycklingdelarna i en välsmord form, pressa lite lime över och krydda med citronpeppar och lite chilisalt. Sätt in i ugnen. Ta ut formen efter ca 15 min och vänd på kycklingen. Pressa lite mer av limen på kycklingen och har du kvar marinad i bunken så häll det över kycklingen. Krydda med lite citronpeppar och sätt in formen i ugnen i ca 20 min.

Ta ut kycklingen och lägg upp på ett fat. Strö lite koriander över kycklingen.

Servera med ris, sallad och såsen.

Ugnsbakade haricots verts

Gott tillbehör som passa bra till t ex grillad lax eller kyckling.

Ingredienser:

500 g  Frysta haricots verts
½ – 1 msk  Olivolja
5-6 st  Vitlöksklyftor
(ta isär dem men låt det inre skalet sitta kvar)
Överstekvarn Chilisalt med Vitlök

TILLAGNING

Sätt ugnen på 225⁰ C

Lägg bönorna och de oskalade vitlöksklyftorna i en ugnsfast form. Ringla över olivoljan och vänd runt så att bönorna och vitlöken är täckta med olja.

Mal över rikligt med Chilisalt med Vitlök och skaka formen lite igen.

Ställ in i ugnen och tillaga i 35-40 minuter, tills bönorna har fått lite yta och färg. Vänd bönorma några gånger under tiden så att de tillagas jämnt.

keyboard_arrow_up